Lokaturist

Lokaturist od leta 1995

Raca.si Patka.hr Timko.si Masai.si Maliskrati.si

Članki

BLOG BUDEN.SI
Avtor:Gregor Buden
Datum objave: 21.10.2010

Kontakt

tel.: 041 781 800
od ponedeljka do petka
od 9. do 18. ure

elektronska pošta
Poslovalnica Škofja Loka
Kapucinski trg 7
041 781 800
Poslovalnica Radovljica
Gorenjska c. 1
031 641 481


Iran - Zakladi Perzije - 8 Dni

Št.dni: 8
cena:
Min št. potnikov: 25

Razpoložljiv odhodi


Natisni

Opis

∗ bogat program in izjemno kulturno bogastvo
∗ doživetje Stare civilizacije Perzijcev
∗ doživite Iran še preden ga zajame množični turizem∗ polet v Shiraz in povratek iz Teherana

1. DAN LJUBLJANA/BLIŽNJE LETALIŠČE - ISTANBUL - SHIRAZ
Zbirališče na letališču JP Ljubljana/ bližnjem letališču in polet preko Istanbula v Shiraz.

2. DAN SHIRAZ
Po zajtrku si bomo ogledali mesto Shiraz,ki velja za kulturno prestolnico Irana, mesto slavčkov, vrtnic in pesnikov. Širaz je rojstno mesto Hafeza in Sadija. Ogledali si bomo koranska vrata, ki nas pozdravijo ob vstopu v mestu. Obiskali bomo citadelo iz 18. stol. ter se sprehodili do Karim Khanove mošeje s pisano notranjostjo, obiskali eno lepših iranskih tržnic in spoznali enega največjih sufijskih pesnikov Hafis-a, njegov mavzolej se nahaja v parku. Večerja v tradicionalni restavraciji.

3. DAN SHIRAZ - PERZEPOLIS - SHIRAZ
Vožnja do Perzepolisa in ogled veličastnega mesta, ki se dviguje na terasi nad ravnino. Graditi ga je pričel že Darej Veliki. Mesto je požgal Aleksander Veliki, vendar so še danes njegove ruševine osupljive. Sprehod skozi Vrata narodov v sprejemno dvorano Apadano in ogled zimske palače 100-tih stebrov. Zapeljemo se tudi do nekropole perzijskih kraljev. Ogledamo si veličastne grobnice, ki so vklesane v skalo in Zoroastrsko kocko. Povratek v Shiraz in nadaljevanje ogledov. Večerja in nočitev.

4.DAN PASARGAD - JAZD
Pozajtrku vožnja v Pasargad, prvo prestolnico Ahemenidskega cesarstva. Ogled ostankov mesta, ki ga je v 6. st. pr. n. št. po dobljeni bitki s tekmecem za oblast dal zgraditi Kir II. Nadaljevanje vožnje v Jazd. Mesto leži na robu puščave, obdajajo ga slana jezera. Kljub pomanjkanju padavin je zaradi zbiranja talnice in namakanja okolica Jazda kmetijsko zelo pomembna. Ogled Petkove mošeje, kompleksa emirja Čakmaga, sprehod po starem mestu in po vrtu Dowlatabad. Jazd je v 7. st. zaradi svoje lege postal pribežališče pred arabskimi osvajalci bežečih zoroastrskih beguncev. Njihovi potomci imajo še danes svojo četrt v mestu in naseljujejo številne okoliške vasi. V zoroastrski veri je ogenj simbol svetlobe, dobrega. Po zajtrku obisk leta 1940 zgrajenega svetišča. Takrat so vanj od drugod prinesli ogenj, ki neprekinjeno gori že 1500 let. Ogledali si boste tudi Stolp Tišine, prizorišče za nas nenavadnih pokopov. Vožnja v Jazd, večerja in nočitev.

5. DAN JAZD - ISFAHAN
Zgodnji zajtrk in nato vožnja z avtobusom proti Isfahanu. Po prihodu srečanje z najlepšim iranskim mestom, ogled Imamovega trga, ki je dolg 500 m in širok 150 m ter ga obkroža bazar. Obiščemo Imamovo mošejo. Nadaljujemo z ogledom prelepe Loftallahove mošeje, ki jo je uporabljala samo kraljeva družina. Čaka nas še palača Alikapu, ki je nekoč služila kot vhod v kompleks palač. Vse te zgradbe so nastale v času Safanidov v 16. stoletju. Preden zapustimo ta veličastni trg, se oglasimo še v delavnici, kjer izdelujejo miniature, ki jih še danes slikajo s čopiči iz mačjih dlak. Popoldan obiščemo armensko četrt Djolfo s katedralo, ki je sicer ortodoksna cerkev, vendar vsebuje ogromno elementov islamske gradnje. Večerja in nočitev.

6. DAN ISFAHAN
Po zajtrku nadaljujemo z ogledom Isfahana. Obiščemo Petkovo mošejo, ki je med najstarejšimi v deželi in je kljub svoji preprostosti veličastna. Nekaj prostega časa na starem bazaru v okolici mošeje. Nadaljujemo z obiskom mostov na reki Zayande, ki je največja v deželi. Med drugim si ogledamo »most 33 obokov ». Od palač si ogledamo še Palačo 40 stebrov, ki slovi po freskah. V 18.stoletje in je služila kot sprejemna palača. Večerja in nočitev.

7. DAN ISFAHAN - TEHERAN
Vožnja v Teheran in celodnevni ogled najpomembnejših znamenitosti iranskega glavnega mesta začnemo z ogledom muzeja palač Saadabad, ki je nahaja na severu mesta in se razteza na površini 410 Ha. Tu je živel zadnji perzijski šah Mohammed Reza Pahlavi. Obiščemo tudi Iranski nacionalni muzej, ki je najpomembnejši muzej v Iranu. Odprli so ga leta 1937. Vsi predmeti, ki so na ogled so iz predislamske zgodovine Irana. Oglede nadaljujemo v muzeju preprog, kjer nas čudoviti tepihi popeljejo v pravljični svet vzorcev in barv. V kolikor je odprt, obiščemo tudi Muzej draguljev, kjer hranijo največji diamant na svetu » morje svetlobe«, ki ima 182 karatov. Tukaj hranijo tudi globus, kjer so kopnine in oceani označeni z 51.366 dragimi kamni. Sledi še sprehod po enem najbolj živahnih bazarjev Azije. Večerja in nočitev.

8. DAN TEHERAN - ISTANBUL - LJUBLJANA/BLIŽNJE LETALIŠČE
Prevoz na letališče v zgodnjih jutranjih urah. Polet proti Istanbulu in naprej Ljubljani/bližnjemu letališču.

Odhodi

Rezervacija ni obvezujoča dokler, ni vplačana akontacija.
 
odhod cena

Potovanje za skupine

Povpraševanje za skupine Preusmerjeni boste na racmana Timkota, ki skrbi za zaključene skupine.Cena vključuje:
- letalski prevoz na relaciji Ljubljana/bližnje letališče - vmesno letališče - Shiraz
- Teheran - vmesno letališče - /bližnje letališče/ Ljubljana*
- letališke in varnostne pristojbine
- avtobusne prevoze po programu
- 7x nočitev v dvoposteljnih sobah v hotelih 4*
- 6x zajtrk in 6x večerje v hotelih oz. restavracijah po programu
- vse oglede po programu z vključenimi vstopninami
- spremstvo lokalnega in slovenskega vodnika
- organizacijo potovanja
Dodatna doplačila:
Ob prijavi:
- enoposteljna soba 160€
- urejanje iranskega vizuma 65€
- vodniku na poti: osnovne napitnine 40€
Obvezna doplačila:
- min. 15 oseb - 1.649 €
Opomba:
Vrstni red ogledov se lahko prilagaja odpiralnemu času muzejev, v primeru prezasedenosti letov bo program izveden z enega izmed sosednjih letališč(za avtobusni prevoz bo poskrbljeno).


BUDEN BOJAN S.P. LOKA TURIST
KAPUCINSKI TRG 7
4220 ŠKOFJA LOKA

SI88935710
02024-0255365263 Ljubljanska banka