Lokaturist

Lokaturist od leta 1995

Raca.si Patka.hr Timko.si Masai.si Maliskrati.si

Članki

BLOG BUDEN.SI
Avtor:Gregor Buden
Datum objave: 21.10.2010

Kontakt

tel.: 041 781 800
od ponedeljka do petka
od 9. do 18. ure

elektronska pošta
Poslovalnica Škofja Loka
Kapucinski trg 7
041 781 800
Poslovalnica Radovljica
Gorenjska c. 1
031 641 481


Romunija - Romunska Pravljica in Cesta Transfagarasan - 5 Dni

Št.dni: 5
cena:


Razpoložljiv odhodi


Natisni

Opis

• spektakularna cesta Transfagarasan v neokrnjeni naravi Karpatov, ki sodi med najlepše v svetu po mnenju oddaje Top Gear (v poletnih mesecih)
• sprehod skozi »orjaški« romunski parlament
• ogled simpatičnih vasic Transilvanije
• nepozabna izkušnja opazovanja rjavih medvedov v naravnem okolju v Karpatih

1. dan
SLOVENIJA - MADŽARSKA - ORADEA - CLUJ NAPOCA - TIRGU MURES - SIGHISOARA, Večerja, nočitev

Odhod v zgodnjih jutranjih urah (predvidoma okoli 00.30) ter nočna vožnja čez mejni prehod Dolga Vas na Madžarsko. Nočno potovanje s krajšimi postanki. V dopoldanskih urah prihod na madžarsko - romunsko mejo in nadaljevanje vožnje v Oradeo, mesto secesijskih fasad. Po prihodu krajši panoramski ogled in postanek za osvežitev ter vožnja skozi kraj Cluj - Napoca v Targu Mures, mesto vrtnic. Sprehod po mestu mimo Palače kulture in glavnem trgu ter vožnja v Sighisoaro rojstno mest Vlada Tepeša oz. transilvanskega grofa Drakule. Nastanitev. Sprehod po simpatičnem mestnem jedru in ogled citadele - edine še naseljene v Evropi, urnega stolpa, cerkve na griču z ostanki obzidja...

2. dan
SIGHISOARA - ZARNESTI - BRASOV - BRAN – SINAIA, Zajtrk, večerja, nočitev

Nadaljevanje potovanja proti jugu v Transilvanijo. Postanek v kraju Zarnesti v Karpatih, kjer so leta 2005 ustanovili zatočišče za rjave medvede (Liberty bear sanctuary) v naravnem okolju na 70 ha površine v hrastovem in leskovem gozdu. Ustanovitev medvedjega zatočišča je spodbudila boljšo zavest o vprašanjih, ki zadevajo medvede ter za mnoge medvede iz ujetništva boljšo in svetlejšo prihodnost. Prav tako predstavlja simbol za optimizma glede varovanja naravnega okolja Romunije. Nepozabna izkušnja opazovanja medvedov. Nadaljevanje poti v Brasov, mesto ki ga imenujejo tudi „Vrata Transilvanije“. Po prihodu ogled glavnih mestnih znamenitosti: „črna cerkev“, muzeja „Najstarejše romunske šole“... Brasov velja za enega najbolj obiskanih mest v Romuniji. Vožnja v Bran, kjer si bomo ogledali grad grofa Dracule. Sprehodili se bomo skozi temačne in skrivnostne sobe polne različnega pohištva. Po ogledih vožnja v okolico mesta Sinaia, nastanitev.

3. dan
SINAIA - AZUGA - BUKAREŠTA, zajtrk, (večerja v tradicionalni restavraciji), nočitev

Ogled mesteca, ki mu pravijo biser Karpatov. Obiskali bomo grad Peles, ki so ga leta 1875 zgradili za kralja Karla I. in ženo Elizabeto. Grad je zgrajen v neogotskem slogu in so ga uporabljali kot kraljevo poletno rezidenco. Velja za enega najlepših v Evropi. Vožnja v Azugo ter postanek za ogled kleti in pokušino penečih vin v kraljevih kleteh Azuga Royal Cellars. Nadaljevanje poti v “vzhodni Pariz”, kot pravijo Bukarešti. Začeli bomo z zgradbo parlamenta, ki poleg ameriškega Pentagona velja za največjo zgradbo na svetu. Ogledali si bomo Slavolok zmage, Trg revolucije, Knežji dvor, ki ga je uporabljal srednjeveški vladar Vlad Drakula za svojo rezidenco. Nastanitev. Zvečer možnost večerje v tipični romunski restavraciji s folklornim programom (doplačilo).

4. dan
BUKAREŠTA - TRANSFAGARASAN - SIBIU, zajtrk, večerja, nočitev

Zajtrk v hotelu. Obisk Etnografske vasice, kjer bomo spoznali tradicionalno arhitekturo Romunije. Sprehod skozi največji mestni park Cismigiu, zeleni paradiž s prepletom trat, jezerc, mostičkov in rastlinja. Park je uredil Carl Meyer že leta 1845. Dopoldne slovo od Bukarešte in vožnja mimo kraja Plotesti v smeri znamenite ceste Transfagarasan do vasice Bascov ter vzpon po eni najbolj razburljivih cest na svetu - Transfagarasan. Take cestne sladice so mešanica adrenalina in nepopisnih lepot narave in so ustvarjene za vse tiste, ki življenje zajemajo z veliko žlico. Cesta velja za eno najbolj spektakularnih, nenavadnih in slikovitih v Evropi in poteka čez najvišji del Karpatov v skupni dolžini 151 km. Cesta Transfagarasan je zaslovela zaradi angleške avtomobilistične oddaje TOP GEAR, razglasili so jo za najboljšo cesto na svetu! Nekoč je cesta v Transilvanskih Alpah služila le vojski, danes kolesarjem, filmarjem in turistom. Postanki na poti in vonja proti Sibiu ter nastanitev v okolici.

5. dan
SIBIU - MEDIAS - ALBA IULIA - MAŽARSKA - SLOVENIJA, zajtrk

Ogled mesta z manjšimi in večjimi trgi, mostom laž- nivcev, katoliško katedralo, evangeličansko cerkvijo. Postanek v vasici Medias, eni najbolj ohranjenih srednjeveških vasic v Romuniji. Še posebej zanimiva sta srednjeveški 70 m visok stop, danes simbol mesta in utrjena cerkev Sv Marjete. Vožnja mimo kraja Alba Iulia in krajši postanek ter sprehod skozi mestno središ- če, ki je zgrajeno v obliki zvezde. V popoldanskih urah bomo zapustili Romunijo in pričeli pot proti domu, kamor bomo prispeli v jutranjih urah naslednjega dne.

Opombe:
Potovanje po cesti Transfagarasan je možno v poletnim časom med sredino junija in koncem oktobra. V ostalih mesecih bo potovanje izpeljano po enakem programu le po drugi cesti, ki je dostopna skozi celo leto.

Odhodi

Rezervacija ni obvezujoča dokler, ni vplačana akontacija.
 
odhod cena

Potovanje za skupine

Povpraševanje za skupine Preusmerjeni boste na racmana Timkota, ki skrbi za zaključene skupine.Cena vključuje:
- avtobusni prevoz,
- tri polpenzione in eno nočitev z zajtrkom v hotelu 3*,
- zunanje oglede po programu,
- pokušina vin,
- spremstvo in organizacijo potovanja.
Dodatna doplačila:
MOŽNA DOPLAČILA ob prijavi: enoposteljna soba 79 €, večerja s folklornim programom in prevozom pribl 25 €.
MOŽNA DOPLAČILA na poti: strošek vstopnin pribl 25 €.
Obvezna doplačila:
- na posameznem avtobusu za manjšo skupino med 35 in 44 potnikov 20 €.
Popusti:
- Otroci 2 - 12 let na dodatnem ležišču: -15%


BUDEN BOJAN S.P. LOKA TURIST
KAPUCINSKI TRG 7
4220 ŠKOFJA LOKA

SI88935710
02024-0255365263 Ljubljanska banka