Lokaturist

Lokaturist od leta 1995

Raca.si Patka.hr Timko.si Masai.si Maliskrati.si

Članki

BLOG BUDEN.SI
Avtor:Gregor Buden
Datum objave: 21.10.2010

Kontakt

tel.: 041 781 800
od ponedeljka do petka
od 9. do 18. ure

elektronska pošta
Poslovalnica Škofja Loka
Kapucinski trg 7
041 781 800
Poslovalnica Radovljica
Gorenjska c. 1
031 641 481


Jordanija - Po sledeh Lawrenca Arabskega - 8 Dni

Št.dni: 8 dni
cena: 1390.00
Min št. potnikov: 35

Razpoložljiv odhodi


Natisni

Opis

• celodnevni ogled Petre
• počitniški dan v letoviški Akabi
• večerja v tipični restavraciji
• potovanje v manjših skupinah na rednih letalskih linijah

1. dan
LJUBLJANA – AMMAN, nočitev

Zbor na letališču JP Ljubljana v opoldanskih urah. Polet proti Carigradu in nato proti Ammanu. Predviden pristanek v večernih urah. Prevoz do hotela.

2. dan
AMMAN - PUŠČAVSKI GRADOVI, zajtrk, večerja

Prestolnica Jordanije se slikovito razprostira na gričih. Na enem od njih stoji Citadela, kjer so v zadnjem času odkrili sledi številnih civilizacij. Po ogledu arheološkega muzeja se spustimo k čudovitemu rimskemu amfiteatru s 6000 sedeži. Sprehodimo se po starem srcu Ammana s tržnicami, čajnicami, obrtnimi delavnicami in restavracijami. Popoldan vožnja do srednjeveških puščavskih gradov, ki pričajo o zgodnji islamski umetnosti in arhitekturi v 7. in 8. st, in ogled enega od njih. Notranjost gradu Amra je zaradi fresk, ki prikazujejo motive lova, uživanja v kopeli in celoten zodiak, pod zaščito Unesca

3. dan
JERASH ali RIM IZVEN RIMA - AJLOUN - AMMAN, zajtrk, večerja
Ta dan raziskujemo severni del Jordanije. Jerash jetakoj za Petro drugi največji jordanski ponos. Starodavno mesto so v 1. st. pr. n. št. osvojili Rimljani. Razcvetelo se je v eno od središč Dekapolisa, zveze mest grško rimske kulture na vzhodu. Še danes je med najlepšimi in najbolj ohranjenimi mesti  Starega Rima. Nadaljujemo do Ajlouna, kjer času kljubuje mogočen grad Saladinove vojske iz 12. st., ki je islamska ozemlja branila pred križarji. Saladin, sposoben in pravičen vojskovodja, ki je oblast iz Egipta razširil v Sirijo in premagal celo križarje Jeruzalemskega kraljestva, je slovel kot milosten do svojih marsikdaj krutejših nasprotnikov.

4. dan
MESTO MOZAIKOV MADABA – MOJZESOVA GORA NEBO - KERAK - PETRA, zajtrk, večerja
Gremo na jug! Najprej postanek v Madabi, ki je znana po čudovitih mozaikih. Najznamenitejši je mozaik Svete dežele v grški pravoslavni cerkvi Sv. Jurija iz 6.st., ki prikazuje območje vse do spodnjega Egipta. Nasmejimo se ribi, ki se tik pred izlivom reke Jordan v Mrtvo morje obrne proti toku, saj ribe v slanosti, ki je 10-krat večja od tiste v oceanu, ne morejo živeti. Nadaljujemo do gore Nebo, kjer naj bi Mojzes ugledal Obljubljeno deželo in bilkasneje tudi pokopan. Z vrha gore občudujemo pokrajino do zvonikov v Jeruzalemu. Nato vožnja po Kraljevi avtocesti do enega največjih križarskih gradov na vzhodu Kerak. Križarska arhitektura je najbolje vidna in ohranjena za severnim obzidjem, kjer so visoke obokane dvorane in galerije. L. 1189 ga je zavzel najslavnejši islamski vladar in vojskovodja Saladin, ki je slovel kot milosten in pravičen do svojih marsikdaj krutejših nasprotnikov. Zvečer prihod v Petro.

5. dan
PETRA – AKABA, zajtrk, večerja

Doživetje Petre, izjemnega rožnatega mesta, »starega pol toliko kot čas«, ki so ga l. 2007 proglasili za eno od sedmih čudes sveta. Po zatonu ljudstva Nabatejcev, graditeljev Petre, je bilo mesto dolgo skrivnost, ki so jo poznali samo tam živeči beduini. Švicarskemu raziskovalcu se je pod pretvezo, da je islamski romar, šele v 19. st. uspelo prebiti skozi varovano sotesko. Tudi mi po uvodni ježi s konji do izhodišča kanjona prehodimo ta  neverjetni, dober kilometer »siq«, ki je kot grlo med rožnatimi gorami. Na koncu se nam odpre osupljiv pogled na zakladnico Al Khazneh. Sprehodimo se po domovini Nabatejcev, ki so v živo skalo izklesali številne grobnice, templje in domove. Sloveli so kot veliki diplomati s prijateljstvi tako v Stari Grčiji kot v Egiptu, kar je lepo vidnov arhitekturi. Vožnja do Akabe.

6. dan
AKABA - PO ŽELJI IZLET Z LADJICO IN/ALI WADI RUM, zajtrk, večerja

Del dopoldneva se razvajamo v živahni Akabi, kjer je obilo možnosti za vodne športe, raziskovanje podvodnega sveta z masko ali potepanje. Po želji in ob doplačilu možnost izleta z ladjico na koralni greben. Popoldne je možnost nepozabne dogodivščine v Wadi Rumu, eni najlepših puščavskih dolin sveta. Iz dna doline se v nebo strmo dvigujejo pobočja, ki jih je narava v tisočletjih čudovito oblikovala. Slikovite kamnite tvorbe skoraj bolj sodijo na drug planet. Wadi Rum spoznamo ob adrenalinski vožnji z jeepi med sipinami. Še posebej lepo je ob sončnem zahodu. Sledi vrnitev v Akabo.

7. dan
AKABA - NARAVNI PARKI JORDANIJE - MRTVO MORJE - AMMAN, zajtrk, večerja

Po zajtrku vožnja do slikovite vasice Dana, ki je stara pol tisočletja in še danes obuja življenje v jordanskih vaseh v 19. st. Iz vasi se odpirajo nepozabni pogledi na naravni rezervat Dana, usmerjen v ekološki turizem. Nadaljevanje poti do Wadi Mujiba pod zaščito Unesca, ki vodi v Mrtvo morje 410 m pod vodno gladino in je najnižje ležeči naravni park na svetu. Postanek za spektakularne poglede na razsekano gorovje s številnimi kanjoni. Vožnja ob slikoviti obali Mrtvega morja do enega izmed hotelskih centrov, kjer se prepustimo nenavadnemu kopanju. Slanost je kar 10-krat večja od tiste v oceanu, zato lahko v Mrtvem morju le lebdimo kot plutovinasti zamaški. Ne pozabite se namazati z zdravilnim črnim blatom! Vožnja v Amman. Zvečer vas vabimo na okušanje tipičnih jordanskih jedi v restavracijo.

8. dan
AMMAN – LJUBLJANA
Zgodaj zjutraj let proti Carigradu in naprej proti Ljubljani. Predviden pristanek na letališču JP v popoldanskih urah.

Odhodi

Rezervacija ni obvezujoča dokler, ni vplačana akontacija.
 
odhod cena
26.10.2019 1390.00 € Rezervacija
26.12.2019 1390.00 € Rezervacija

Potovanje za skupine

Povpraševanje za skupine Preusmerjeni boste na racmana Timkota, ki skrbi za zaključene skupine.Cena vključuje:
- letalski prevoz preko enega izmed evropskih letališč iz Ljubljane do Ammana in obratno
- letališke in varnostne pristojbine
- urejanje vizuma
- vse avtobusne prevoze po programu
- 5 polpenzionov in 2 nočitvi z zajtrkom v hotelih 3* ali 4* (po izboru) po programu
- tipična večerja v restavraciji
- vse oglede vključno z vstopninami po programu potovanja (tudi vstopnino za kopanje ob Mrtvem morju)
- spremstvo lokalnega in slovenskega vodnika
- organizacijo potovanja
Dodatna doplačila:
DOPLAČILA ob prijavi:
- enoposteljna soba 149 €
DOPLAČILA vodniku na poti:
- osnovne napitnine pribl 5 € na dan
DOPLAČILA PO ŽELJI:
- izlet z ladjico na koralni greben: PRIBL 55 €
- jeep safari po puščavi Wadi Rum s kosilom PRIBL. 80 €
Obvezna doplačila:
- za manjšo skupino (manj kot 35 potnikov) 100€


BUDEN BOJAN S.P. LOKA TURIST
KAPUCINSKI TRG 7
4220 ŠKOFJA LOKA

SI88935710
02024-0255365263 Ljubljanska banka